dinsdag 19 februari 2008

Machu Picchu the lost city of the incas

Machu Picchu is echt schitterend! Het is door de inca in 1450 gebouwd en 100 jaar later alweer verlaten. Dit is de tijd geweest dat de spanjaarden zuid-amerika gingen koloniseren. De stad is in de vergetelheid geraakt en pas in het begin van de 20e eeuw ontdekt. Het is nu een van de 7 wereld wonders. Het is nu de beste bekende inca plek maar ook waarvan men het minste weet.

Ik vond het heel bijzonder om hier rond te lopen. De inca hebben zulke inginieuze dingen gemaakt. De manier hoe de stad is gebouwd, zo hoog in de bergen is super slim want het is bijna niet te overvallen. Ok, het kost veel moeite om alle materialen zo hoog te krijgen. De incas hadden al een systeem van belasting betalen, niet in geld maar in arbeid. Een maand per jaar stond je in dienst van de overheid. De overheid zorgde er wel voor dat je een goede tijd had want er was voldoende eten, drinken en muziek. Dus eingelijk was het helemaal niet zo erg om voor de overheid te werken. Op de een of andere manier is het imago om voor de overheid te werken toch wat minder geworden....
Al het goud en zilver wat er in deze hoofdstad aanwezig was, is door de Inca´s zelf verwijderd en het schijnt dat dit ergens in het oerwoud is verstopt. Tot nu toe heeft niemand het weten te vinden.
Er woonden zo´n 500 mensen en was ruimte voor heel veel gasten (volgens mij zei de gids 1000 mensen maar weet het niet zeker meer). 60% van de stad is bebouwd en 40% werd gebruikt voor landbouw op de typische sawahs.
Naast de berg waar Machu Picchu is gemaakt ligt de berg Huayna Picchu. Per dag mogen er maar 400 mensen deze berg op en dat is dus gelukt. Was wel weer een klim maar ja, daar ben ik inmiddels wel aan gewend. Het uitzicht op de stad is echt schitterend. Het voelt ook bijzonder om zo hoog in de bergen te zijn, een beetje suprieur. Dus ik kan wel begrijpen waarom ze deze plek hebben gekozen om deze stad te maken.
Trouwens links op de foto zie je een zigzag weg, dit is de autoweg naar Macchu Picchu. Wij hebben dus dit pad niet genomen maar zijn loodrecht omhoog gelopen en weer gedaald!
Samen met Joe hebben we nog de Inca brug gezien, ook slim gemaakt want je kan de planken gewoon weghalen en dan kan niemand van die kant de stad benaderen.
Op de terugweg werden we verwelkomd door lama´s dus het is me gelukt om de klassieke foto te maken.
Wil je meer weten over Machu Picchu dan kan je natuurlijk ook op Wikipedia kijken.

Hier onder staat trouwens een filmpje!!! Blijkt ook te kunnen met Spotblog.

Geen opmerkingen: