vrijdag 16 april 2010

Sabang and more...

Vandaag was weer een actieve dag en dat was heerlijk (behalve dat mijn wekker om 6 uur ging...;( ) Na mijn ontbijt stond het busje (met een heerlijk airco) al klaar. Als eerste gingen we naar de een bijzonder rots waardoor je naar boven kon klimmen. Voor dat je van het uitzicht kon genieten moest je er wel wat voor over hebben. Er werden helmen en handschoen uitgedeeld. Dacht dat dat wel een beetje overbodig zou zijn. Niets was minder waar. De klim naar boven was best moeilijk. De ruimtes waar je doorheen moest heel klein, alsof het voor Filipino’s gemaakt was. En de rots was heel scherp.
Ik weet niet precies wat voor een materiaal het was maar heb het al wel vaker hier gezien. Het uitzicht was heel mooi! En in de verte kon je al de rots zien waardoor de Sabang rivier loopt. En er werden verkoelende doekjes uitgedeeld. Wat een uitvinding!

Helaas was er geen lift naar beneden en moest dezelfde weg weer terug genomen. Dit vond ik eigenlijk nog moeilijker dan naar beneden. Na een verkoelend drankje even naar de CR. Die was hier wel heel bijzonder (gezellig?).

De volgende stop was het mangroven bos. Wat ze hier op Palawan goed doen is Eco-toerisme. Ze hebben door dat als je goed met de natuur om blijven gaan dat ze er dan het meeste voordeel van hebben (en ook het nageslacht). Zo heeft een mijnbedrijf geen licentie gekregen om hier mineralen uit de grond te halen. In Puerto Princessa (de schoonste stad van de Flipijnen) is het zelfs verboden om afval op de grond te gooien en krijg je boetes die zelfs tot een aantal dagen gratis accomodatie oplopen. Wat ik ook wel bijzonder vond om te horen, is dat Palawan en Borneo vroeger aan elkaar zaten. Vandaar dat de natuur veel op elkaar lijkt.
Ok, de mangroven bos. Echt bijzonder, vooral als je weet dat de bomen die ik zag wel tegen de 300 jaar aan zaten. Mangroven bossen zijn heel belangrijk voor de natuur want veel vissen leggen hun eitjes tussen de beschermende wortels en ze zuivere het brakke water. Hierdoor komt er schoon water de zee in waardoor het koraal weer goed kan groeien en weer een habitat voor veel vissen kan zijn. Ingenieus system. In het bos ook nog een monitoring lizard gezien een giftige slang…
Onze gids ging op de terugweg ook nog voor ons zingen. Wat wil je nog meer!
Oh ja, nog een bijzonder detail. Er werd ons na de bootrit een lokale lekkernij aangeboden. Houtworm met ui en knoflook. Yammie, goed dat ik vegetarisch ben. De houtwormen waren zo groot als een regenworm.
Hierna kwam het doel van vandaag in zicht. De Sabang underground river. Doordat het hier hoogseizoen is moesten we lang wachten voordat we aan de beurt waren. Dus er was voldoende tijd voor een lunch, strandwandeling en een duik. Daarna mochten we in de banka stappen. De zee was wel heel erg ruig waardoor de meiden van onze boot regelmatig een kreet lieten horen. Ik was eerder bezorgd dat mijn camera’s nat werden. Natuurlijk ging het goed maar soms hing de boot wel heel erg scheef.


Overgestapt op het land naar een nog kleiner bootje konden we eindelijk de ondergrondse rivier in. Dit was wel heel spectaculair. Vooral als je weet dat de rivier 8 km lang is. Voor de vele vleermuizen kan het waarschijnlijk niet langgenoeg zijn. Ook priester zijn gek op de grot want regelmatig zie je kruizen en een datum wanneer de grot gezegend is.
De grot is op het hoogste punt wel 65 meter hoog! Ook spreekt de grot tot de verbeelding omdat er veel figuren in de stalagnieten gezien worden. Zo heb je een sectie met groenten en fruit, bijbelse afbeeldingen en onder ander dieren. Op de foto kan je bijvoorbeeld een giraffe zien. De ondergrondse rivier staat op de lijst van Unesco en zit nog in de race om bij de 7 wereld wonders te behoren.

De terugrit verliep goed. Tijdens de boottocht genoten van het landschap. Echt dit zie je meestal alleen op plaatjes. Het is soms moeilijk om te beseffen dat je al dit moois nu in een keer heel makkelijk kan zien alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Met wat hulp van de zon wordt het zelfs nog een stuk mooier.
Eenmaal in PP aangekomen een welverdiende douche genomen. Het is wel koud water maar dat is juist wel verfrissend. Daarna mijn rit naar El Nido en de overnachting gemaakt. Dit schijnt de mooiste plek van Palawan en dus van de Filipijnen te wezen. Ik ben heel benieuwd…

Geen opmerkingen: